Historik

Historik

I debatten om migration tenderar levande människor att omvandlas till anonyma volymer. Ett tal som gjorde intryck på Skapakollektivet Forma var 17 000. Denna siffra figurerade i media som en beräkning på hur många människor som skulle komma att utvisas från Sverige till Afghanistan. Forma ville förstå antalet och visa att det inte är just en anonym volym. Verket består av 17 000 unika små konstverk monterade i träramar. Konstverket visualiserar mängden 17 000, och framförallt att det inte bara är ett nummer. För bakom varje siffra finns det en personlighet, en historia, ett konstverk. Formas arbetsmetodik är kollektivt skapande och styrkan i mångfalden. I verket 17 000 har detta dragits till sin spets och över 1 500 personer har bidragit till produktionen av installationen.

Verket har bl.a. ställts ut på Liljevalchs vårsalong, se inslaget på TV4.  I samband med utställningen på Liljevalchs fick Forma mycket positiv respons, bl.a. en spontan aktion från ca 20 organisationer som gick ihop för att samla in 17 000 blommor som placerades utanför Liljevalchs.

Konstverket 17 000 vann 2019 Dezeen award för installations design, dezeen awards. Året därefter, 2020, vann konstverket 17 000 Design S - Swedish Design Awards, i kategorin konsthantverk. Design S är Sveriges främsta och bredaste designutmärkelse som hela designbranschen står bakom. Det är föreningen Svensk Form som driver utmärkelsen.


Två vänner och tillika rotarianer såg installationen på Liljevalchs och greps av budskapet och skönheten i konstverket. De kände starkt att det är ett viktigt verk som måste få upplevas av så många människor som möjligt.

 

Olika idéer diskuterades vid frukostborden i Rotaryklubben Stockholm-Brommaplan och hösten 2019 bildades föreningen 17 000 med klubben som medgrundare och första medlem. Konstverket förvärvades i november 2019 med hjälp av donationer från tre privatpersoner.

 

”Konstverket borde stå i FN-skrapan”. Tänk om föreningen kan hjälpas åt att ta 17 000 över Atlanten och få ännu fler människor att samarbeta!

 

Rotary brukar ibland kallas världens största universitet och var delaktiga när FN bildades efter andra världskriget. Det är 1,4 miljoner människor som ses varje vecka i över 46 000 klubbar över hela världen för att lyssna på ett föredrag, lära nya saker och bidra till gott i samhället.